102 години от рождението на писателя Ангел Каралийчев. Авторът на Тошко

...
102 години от рождението на писателя Ангел Каралийчев. Авторът на Тошко
Коментари Харесай

В приказния свят на Ангел Каралийчев: 102 години от рождението на писателя

102 години от рождението на писателя Ангел Каралийчев. Авторът на " Тошко Африкански " и десетки обичани поредици е роден на днешната дата през 1902 година

Всички помним историята за " Житената питка " и анекдотите за " Хитър Петър ". Но по какъв начин стигат те до всеки български дом? Именно посредством преработките и сборниците на Ангел Каралийчев.

Колекционерът Росен Петков има голям брой редки книги от българската литературна съкровищница. Част от изданията на Ангел Каралийчев, които виждате, демонстрира за първи път пред нашата камера.

„ В ранните му години, той работи с доста известни художници. В доста от тези ранни издания има илюстрации, които надвишават задачата на една детска книга “, описа Петков.

Над 90 са творбите, които Ангел Каралийчев написва за българските деца и техните родители. Преден е на над 50 езика. Той е почитан създател и редактор на печатни издания, както по време на Третото българско царство, по този начин и през интервала на Социализма.

„ Част от разказите и приказките са заредени с един оптимизъм и с едно превъзходно познаване на родното ни творчество. В старите книги, в антикварните книги се крие една самобитна елементарност. Един изказ, който е малко по-прям, може би и по-искрен “, добави Петков.

Ангел Каралийчев е родом от село Стражица, Великотърновско в семейство на земеделци. Със брачната половинка си Вела имат две деца, които умират на доста ранна възраст. Може би това е повода, Каралийчев да споделя истории за най-малките, с цел да радва българските деца.

„ Но, в действителност, една част от книгите на Ангел Каралийчев, сякаш писани за деца, само че са написани и за огромни хора. В тях се усеща и философският му взор за живота, усещат се и неговите настроения “, описа колекционерът.

101 години след неговото рождение, историите на Каралийчев не престават да бъдат част от описите за детска литература. Но дали децата, израснали с екрани в ръце, вместо с книги, усещат духа на неговото творчество?

„ И в днешно време, доста от приказките и изводите, които се вършат в тях биха били потребни. Мисля, че всеки от нас е добре понякога да разлиства книгите на Каралийчев. Например книгите, в които споделя за българите, за земята на българите “, сподели Петков.  

Ангел Каралийчев умира на 14 декември 1972 година Посмъртно е награден с Почетна грамота на името на Андерсен, оценен от Международния съвет за детско-юношеска литература.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР